3. Holde visning

Når du skal leie ut en bolig, enten den er stor eller liten, er det smart å holde en eller flere visninger. Du kan enten holde privatvisning for potensielle leietakere eller holde en åpenvisning. Hvor lenge visningen skal vare vil avhenge av om den er privat eller åpen, og hvor stort utleieobjektet er. Det kan være litt ekstra jobb med å holde visning, men det er en ypperlig måte å møte potensielle leietakere på og skape deg et førsteinntrykk.

Mange fellesvisninger holdes i helgen, da folk har fri fra jobb og andre forpliktelser. Men flere kan fortelle at det har vært vellykket å holde visninger mellom 11.00 og 13.00 på hverdager. Det er det tidsrommet folk flest har lunsj og samtidig en tid på døgnet med godt dagslys. Private visninger avtales direkte med interessentene.

Klargjør boligen før visning

Her kommer noen punkter du bør tenke på før du skal ha visning:

  • Sørg for at boligen er ryddig og rengjort.
  • Alle lamper må ha pærer som virker.
  • Sett opp en plakat ute, slik at folk som skal på visning finner frem.
  • Lag et lite prospekt med informasjon om utleieobjektet som potensielle leietakere kan ta med seg.
  • Legg frem en visningsliste

Visningsliste/interesseskjema er en liste der de som er interessert i å leie kan skrive seg opp med navn og kontaktinformasjon.

Artikkelen fortsetter litt lenger ned  ⇣

Det er viktig å ikke kun stole på magefølelsen og førsteinntrykket. Be alltid alle potensielle leietakere om referanser du kan kontakte.

Visninger per video

Det er ikke alle som har mulighet til å gå på visning. Det kan, for eksempel, være personer som leter etter et sted å bo i en annen by eller studenter som skal studere langt hjemmefra. For at din utleieenhet skal nå så mange som mulig, så kan det være smart å lage en videovisning.

Når utleieleiligheten er klargjort, kan du filme alle rommene i utleieobjektet. Denne videoen kan du også lenke til i annonsen. En video gir ofte et mer reelt inntrykk av boligen enn kun bilder. De som tar kontakt med deg etter å ha sett videoen, er de som virkelig er interessert i utleieobjektet.

Dette bør du be potensielle leietakere om

Det er viktig å ikke kun stole på magefølelsen og førsteinntrykket. Be alltid alle potensielle leietakere om referanser. Dette kan, for eksempel, være tidligere utleier eller arbeidsgiver. Du kan også be om tillatelse til å foreta en kredittsjekk. Det er i tillegg mulig å be en potensiell leietaker om et leietakerbevis. Dette er en attest på at personen har gjennomgått en kredittsjekk med positivt resultat.

 

Les tips og råd fra ekspertene lenger ned  ⇣

Dette sier ekspertene

Andreas Remen Evensen, Ådlandstoppen AS

 

Vi har tatt en liten prat med Andreas Remen Evensen, som er daglig leder i Ålandtoppen AS. De leier ut både hybler og leiligheter, og har som krav at deres leietakere enten er i jobb eller studerer. De benytter seg også av muligheten til å google de som ønsker å leie, samt sjekke eventuelle profiler i sosiale media. På den måten kan de danne seg et inntrykk av potensielle leietakere.