I fjor satt regjeringen ned et utvalg for å komme med forslag til endringer i husleieloven med formål om å styrke leietakers rettigheter. Dersom endringene trer i kraft vil det føre til endringer både for deg som utleier og leietakere. La oss dykke ned i de viktigste endringene og hva de vil bety for deg som utleier dersom endringene trer i kraft.
Husleielovutvalget ble oppnevnt av regjeringen 16. juni 2023 for å gjennomgå husleieloven og foreslå endringer som styrker leietakeres rettigheter, sikrer botrygghet og tilpasser loven til dagens leiemarked. Utvalget skulle også vurdere endringer som gjør at loven bedre enn i dag ivaretar interessene til de ulike aktørene i leiemarkedet på en god og samfunnstjenlig måte.
I januar 2024 offentliggjorde utvalget sin første delrapport med forslag til endringer i husleieloven. 18. oktober 2024 ble utvalgets forslag til ny husleielov overlevert til Kommunal- og distriktsminister Erling Sande. Det er viktig å presisere at dette foreløpig kun er forslag til endringer og at ingenting er lovfestet enda.
Oppdatering januar 2025!
Mange utleiere ble kanskje lettet da budsjettforliket mellom SV og regjeringen ikke nevnte endringer i husleieloven. Nå har likevel Stortingets kommunal- og forvaltningskomité vedtatt at regjeringen skal legge frem et lovforslag i inneværende stortingsperiode, selv om signaler i høst tydet på at saken var lagt på is.
Regjeringen må nå legge frem et lovforslag for Stortinget innen 10. april for at det skal bli behandlet i denne perioden.
Om du leier ut del av egen bolig slik som hybel- eller sokkelleilighet vil ikke forslagene som er kommet frem påvirke deg som utleier. Men dersom du leier ut sekundærbolig bør du forvente at det vil komme endringer i lovverket.
Dette er forslagene til endringer
1. Økt minstetid for tidsbestemte leieavtaler
Den foreslåtte lovendringen øker minstetiden for tidsbestemte leieavtaler fra tre til fem år. Dette betyr at du som utleier kanskje må forplikte deg til en lengre leieperiode, noe som kan gi mer stabilitet for leietakere, men samtidig redusere fleksibiliteten for deg som utleier. Unntakene for kortere leieavtaler når du som utleier selv bor på samme adresse eller selv skal benytte boligen er foreslått at den forblir.
2. Rett til forlengelse av leieavtaler
En annen viktig endring er leietakers rett til å kreve forlengelse ved utløp av tidsbestemte leiekontrakter. Dette skal gi leietakere økt botrygghet og mulighet til å planlegge sitt liv bedre. Det foreslås også at dersom du som utleier ikke har en saklig grunn til å avslå forlengelsen, vil leieavtalen bli forlenget på samme vilkår. Men du som utleier vil likevel ha rett til å endre leiepris dersom leietaker fremmer krav om en forlengelse. Unntak gjelder for utleie i utleiers egen bolig og for fremleietakere, hvor denne retten ikke gjelder.
3. Lovfestet oppsigelsesrett for leietakere
Utvalget foreslår å fjerne muligheten til å inngå uoppsigelige leieavtaler. Leietakere skal kunne si opp leieavtalen når som helst, med en maksimal oppsigelsestid på tre måneder. Dette gir leietakere større fleksibilitet, men kan gjøre det vanskeligere for utleiere å planlegge og sikre inntekter over lengre perioder.
4. Klart og brukervennlig Regelverk
En stor del av endringsforslagene fokuserer på å gjøre regelverket enklere å forstå og bruke. Dette inkluderer:
- Et nytt kapittel 9A i husleieloven som samler alle de viktigste reglene om opphør av leieavtaler.
- Oppdatering av språket i lovteksten for å gjøre den mer tilgjengelig.
- Synliggjøring av retten til å protestere på oppsigelse og retten til at oppsigelsen kan settes til side av retten hvis den er urimelig.
Det er viktig å merke seg at lovendringene vil ikke gjelde tilbake i tid. De vil bare gjelde for leieavtaler som inngås etter at de nye reglene trer i kraft. Leieavtaler som ble inngått før de nye reglene, men som fortsatt løper, vil ikke bli påvirket av endringene.
Hva mener vi i Husleie.no?
Det er en god tanke å styrke leietakers rettigheter. Vi i Husleie.no mener at en av de største utfordringene i utleiemarkedet er de økende kostnadene for utleiere. Dette fører til at færre utleiere ønsker å leie ut boliger.
Ved å blant annet øke minstetiden for husleiekontrakter, frykter vi at dette vil bli en ytterligere grunn for utleiere å selge utleieboligen. Dette kan redusere antall tilgjengelige leieboliger og dermed gjøre det enda vanskeligere for leietakere å finne bolig.
– Bildet er sammensatt. Som jeg har sagt mange ganger før, er det en villet politikk som ligger bak, der det er blitt mye mindre lønnsomt å eie en sekundærbolig for utleie. Dette har gjort at mange utleiere har valgt å selge boligen de tidligere har leid ut. Dette gjør at tilbudet er mindre enn etterspørselen og det driver prisene til værs. Samtidig ser vi at ulike regionale og lokale drivere spiller sterkt inn.
Kjetil J. Olsen daglig leder i Husleie.no.
Vi i Husleie.no tror på å finne løsninger som både beskytter leietakerne og samtidig gjør det attraktivt for utleiere å tilby boliger til leie. Vi trenger en balanse som sikrer at leiemarkedet fungerer for begge parter. Dette kan innebære tiltak som reduserer kostnadene ved utleie og gir utleiere insentiver til å beholde og vedlikeholde utleieboliger.
Ved å adressere de reelle utfordringene i utleiemarkedet, kan vi skape et mer stabilt og bærekraftig boligmarked for alle.
Bruker du Husleie.no til å leie ut boligen din kan du alltid være trygg på at alle verktøyene du bruker er oppdatert og juridisk korrekt.
For mer detaljert informasjon kan du lese hele delutredningen fra Husleielovutvalget på regjeringens nettside
Leiekontrakt, kredittsjekk, innkreving og purring på husleien, indeksregulering, juridisk bistand og mye mer.
Artikler om leiemarkedet

Derfor er Husleie.no den tryggeste plattformen å finne leiebolig på
Å finne en leiebolig kan ofte oppleves som utfordrende i seg selv. På toppen av dette vet vi at det

Hvem har ansvaret for snømåking i et leieforhold?
Vinteren er her med snø, kulde og islagte veier, og mange lurer på: Hvem har egentlig ansvaret for snømåking –

Derfor er innboforsikring viktig for deg som leier bolig
Å flytte for seg selv er en spennende tid – kanskje for første gang har du din egen plass å