Er du usikker på hvordan strømstøtten fungerer ved utleie av bolig? Her gir vi deg en kort forklaring på det du måtte lure på om strømstøtte.
Strømstøtteordningen er en støtteordning regjeringen har innført for at alle skal klare å håndtere de høye strømprisene. Staten kompenserer 90 prosent av kraftprisen over terskelverdien. Terskelverdien er 75 øre per kilowattime (kWh) eksklusive merverdiavgift. Utbetalingen er basert på spotprisen time for time.
Strømstøtteordningen gjelder forbruk til både primær- og sekundærboliger. Det er en begrensning på 5000 kWh pr måned pr målepunkt, for de aller fleste husholdninger er dette ikke noe problem. Det er i utgangspunktet eiendommer registrert som helårsbolig som får tildelt støtte. Leier du ut en fritidsbolig som benyttes som fast bolig har du også krav på strømstøtte om den ble benyttet som fast bolig før 18.01.2023. Ved endring etter dette må det søkes om bruksendring hos din kommune. Ta kontakt med ditt nettselskap for mer informasjon om dette.
Regjeringen har forlenget flere av de midlertidige strømstøtteordningene ut 2024 og videre inn i 2025. For deg som leier ut profesjonelt kan du lese mer om regler for næringslivet her.
Strømstøtte for utleieboligen
Mange utleiere er usikre på om man skal søke om strømstøtte til utleieboligen. Uavhengig om du leier ut med strøm inkludert i husleien eller ikke, er svaret enkelt: Driver du med utleie av bolig, behøver du ikke å melde ifra for å få strømstøtte til utleieboligen. Strømstøtten regnes ut fra den månedlige snittprisen for det prisområdet boligen er plassert. Nettselskapet trekker automatisk fra strømstøtten på nettleie-fakturaen. For deg som er kunde av Husleiestrøm kommer dette som en separat faktura fra ditt nettselskap i tillegg til strømfakturaen fra Husleiestrøm.
Husleiestrøm gir alle leietakere, utleiere og boligeiere muligheten til å enkelt bestille strøm til boligen raskt og enkelt via Husleie.no.
Les mer
Som utleier har du tre alternativer for hvordan du kan håndtere strømutgifter ved utleie:
Utleie med strøm inkludert
Hvis det ikke er spesifisert i husleiekontrakten at leietaker skal betale for strøm og avløp eller vann og brensel, er disse utgiftene inkludert i husleien. Hvis du leier ut med strøm inkludert, vil det si at du baker inn strømkostnadene i den månedlige husleien. Da er det reglene ved inngåelse av leieavtalen som gjelder, og du kan ikke øke husleien som følge av høye strømpriser. Les mer om husleie her. Du trenger ikke bekymre deg for strømstøtten dersom du leier ut med strøm inkludert. Dette vil trekkes av på fakturaen du får fra strømselskapet du har valgt.
Leietaker tegner eget strømabonnement
Du kan velge å ekskludere strøm fra husleien, og la leietaker tegne et eget strømabonnement dersom dette blir avtalt før inngåelse av leiekontrakten. For mange utleiere er dette den tryggeste og enkleste løsningen, spesielt i tider med høye strømpriser. Med en egen strømmåler og et eget strømabonnement, får leietaker trukket fra strømstøtten på sin egen strømregning.
Strømutgifter betales i tillegg til husleien
Dersom du og leietaker deler bruk av boligen og deler strømmåler, skal fordelingen av strømutgiftene skje forholdsmessig mellom dere. Dersom dere deler strømmåler må du som utleier betale din del av strømforbruket. Som utleier trenger du ikke å melde ifra eller tenke på fordeling av strømstøtten – det blir trukket fra automatisk på strømregningen. Husk at leietaker kan kreve at regnskapet som viser fordelingen av strømforbruket blir fremlagt.
Ved bruk av løsninger som a-konto, kan du og leietaker bli enige om et fast beløp som skal betales hver måned for strøm. Hvis beløpet ikke skulle dekke kostnadene kan du kreve et høyere beløp fra leietaker. På slutten av året vil et eventuelt overskudd bli betalt tilbake til leietaker.
Separat strømmåler
Det er ikke uvanlig å dele sikringsskap med sine leietakere dersom man leier ut en del av egen bolig. Delt sikringsskap kan gi en overbelastet strømkurs og høye strømregninger. Dette gjelder spesielt for deg som leier ut inklusiv strøm.
Siden du ikke kan øke husleien som følge av høye strømkostnader, bør du tenke nøye gjennom hvordan du ønsker at strømregningen skal innbetales. Hvis du skal inngå et nytt leieforhold bør du vurdere å leie ut eksklusiv strøm.
Driftsleder i elektrikertjenesten SpotOn, Ronnie Rusten, anbefaler at alle som driver med utleie bør installerer et separat sikringsskap i utleieboligen.
– Å installere et separat sikringsskap til utleiedelen er en kostnad utleier bør ta. Ved å montere en separat strømmåler vil du forsikre at strømmen i boligen blir målt nøyaktig, slik at du kun betaler for det du faktisk bruker – istedenfor en antatt prosentdel, sier Rusten.
Dette er regnestykket
Hvis du lurer på nøyaktig hvor mye du må du får i strømstøtte og må betale for strømmen etter strømstøtte kan du bruke disse formlene for å finne svaret (med satser fra 01.01.2025):
Strømstøtte:
(Strømpris [spotpris time for time eks mva] – terskelpris) * kompensasjonsgrad * merverdiavgift
Dvs, ved en strømpris på 2 kr/kWh eks mva = 200 øre/kWh eks mva:
(200 øre/kWh – 75 øre/kWh) * 90% = 112,5 øre/kWh eks mva
(200 øre/kWh – 75 øre/kWh) * 90% * 1,25 = 140,65 øre/kWh inkl mva
Din strømpris etter støtte:
Spotpris time for time – strømstøtte
Eks mva: 200 øre/kWh – 112,5 øre/kWh = 87,5 øre/kWh
Inkl mva: 200 * 1,25 øre/kWh – 140,65 øre/kWh = 109,35 øre/kWh
Du kan også bruke Husleie.no om du allerede har et etablert leieforhold. Opprett en gratis bruker og administrer leieforholdet på en enkel, trygg og lønnsom måte.