Radonmåling i utleiebolig: dette må du som utleier vite

Som utleier har du mange viktige oppgaver for å sikre at leietakerne dine bor trygt og godt. En av disse oppgavene, som ofte blir oversett, er å sørge for at radonnivået i boligen du leier ut, er målt og dokumentert. Radon kan utgjøre en stor helserisiko, og det er derfor lovpålagt å måle radon i alle utleieboliger.

Hva er radon, og hvorfor er det farlig?

Radon er en naturlig radioaktiv gass som finnes i berggrunnen. Den er usynlig, luktfri og smakløs – og derfor umulig å oppdage uten måleutstyr. Høye konsentrasjoner av radon kan føre til alvorlige helseproblemer, inkludert lungekreft. Faktisk anslår eksperter at radon er den nest vanligste årsaken til lungekreft, etter røyking.

Siden radon er såpass farlig, har myndighetene satt strenge krav til radonmåling i utleieboliger for å beskytte leietakere.

Få 15% på radonmåling her

Lovkrav for radonmåling

I Norge er det påbudt å måle radon i alle boliger som leies ut, og dersom nivåene overstiger grenseverdiene, må tiltak iverksettes for å redusere radoninntrengningen. Dette er et krav som reguleres av Strålevernforskriften, og tilsynet føres av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA). Det er verdt å merke seg at dette ikke er nevnt i husleieloven, men i kapittel 2, paragraf 6 i Strålevernforskriften.

Radonnivået skal være under 100 Bq/m³. Hvis målingene viser et nivå mellom 100 Bq/m³ og 200 Bq/m³, anbefales det at du tar tiltak for å redusere nivået. Over 200 Bq/m³ er det påbudt å iverksette radontiltak.

Dette betyr at alle som leier ut boliger, enten det er en sokkelleilighet, en hybel eller et hus, har ansvar for å gjennomføre radonmåling. Det er ikke bare snakk om å utføre målingene én gang – regelmessig kontroll av radonnivåene er nødvendig for å sikre at alt fortsatt er i orden.

Slik gjennomfører du en radonmåling

Radonmålinger er enkle å gjennomføre, men det er viktig at de gjøres riktig. Du kan kjøpe eller leie radonmålere fra godkjente leverandører, og målingene skal foregå i minst to måneder fra midten av oktober til midten av april. Dette er fordi radonnivåene er høyere når boligen er oppvarmet og ventilasjonen ofte er redusert.

Det anbefales å plassere målere i oppholdsrom og soverom i første etasje og eventuelt i kjeller eller andre underetasjer. Etter målingen sender du målerne inn til et laboratorium for analyse, og du vil motta en rapport som viser resultatene.

Hva skjer hvis radonnivåene er for høye?

Dersom målingen viser at radonnivået er for høyt, finnes det flere tiltak du kan iverksette for å redusere gassen:

  • Forbedre ventilasjonen: Økt luftutskifting kan redusere radonkonsentrasjonen i boligen.
  • Tetning av sprekker: Radon kan trenge inn gjennom sprekker i grunnmuren eller gulvet. Å tette slike sprekker kan begrense gassinntrengningen.
  • Radonsug eller radonbrønn: Dette er mer omfattende tiltak, men svært effektive i å redusere radonnivået i boliger med høyt radoninnhold.

Alle tiltak bør dokumenteres grundig for å vise at du har tatt ansvar for å sikre boligen mot farlig radon.

Dokumentasjon av radon

Dokumentasjonen på en gjennomført radonmåling skal oppbevares slik at den enkelt kan framlegges dersom myndighetene eller leietakere ber om det. Mange utleiere velger å gi leietakere en kopi av målerapporten for å forsikre dem om at boligen er trygg.

Tilsynskampanje for radon i utleieboliger

For å sikre at flere utleiere følger opp disse kravene, har Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har igangsatt en landsdekkende tilsynskampanje. Denne kampanjen er spesielt rettet mot utleiere for å øke bevisstheten rundt radonmåling og sørge for at flere gjennomfører nødvendige målinger.

Kampanjen innebærer at DSA gjennomfører tilsyn i ulike kommuner for å kontrollere om utleieboliger har målt radon, og om tiltak er iverksatt der det er nødvendig. Hvis du som utleier ikke kan dokumentere at radonmålingen er utført, kan du bli pålagt å gjøre dette. I noen tilfeller kan manglende måling også føre til bøter eller andre sanksjoner.

Dette betyr at det nå er enda viktigere enn før å sørge for at radonmålingene er på plass. Kampanjen viser at myndighetene er seriøse når det kommer til å håndheve lovverket – og som utleier har du et klart ansvar.

Så, er du klar for å sikre utleieboligen din? Nå er tiden inne for å måle radon og sørge for at alt er i orden. Det gir deg ro i sjelen og gir leietakerne trygghet i hjemmet de leier av deg.

Du kan få 15% på radonmåling her

Kilder:

Forvaltning av leieforholdet gir færre bekymringer?

Bruker du Husleie.no får du alle verktøy som boligutleiere behøver inkl. tilgang til juridisk bistand.

Artikler om leiemarkedet