Angrerett på husleiekontrakter

Hva skjer om du skulle angre deg etter å ha signert en husleiekontrakt? I denne artikkelen kan du lese mer om angrerett på husleiekontrakter.

Mange utleiere lurer på om man har angrerett på husleiekontrakter. Når du kjøper ordinære produkter har du mulighet til å heve kjøpet innenfor et spesifikt tidsrom dersom du angrer. På utleiemarkedet fungerer det dog ikke helt på den samme måten. Hva gjør du om du havner i en situasjon der du har undertegnet en utleiekontrakt, men så skjer det noe som gjør at du angrer deg etterpå?

Vurderer du å si opp leieforholdet?

Få en gratis mal for oppsigelse, advarsel og heving av leieforhold på Husleie.no
Kom i gang nå! Helt gratis

Angrerett på tidsbestemte husleiekontrakter

Du er juridisk bundet av det du skriver under på. Dersom du skulle ha skrevet under på en tidsbestemt leiekontrakt der leieperioden lyder på ett år, må du betale leie for hele året. Dette gjelder enten du bor der eller ikke.

Den eneste muligheten du har til å bryte en leiekontrakt er hvis det finnes andre grunner til at kontrakten kan gjøres ugyldig. En slik grunn kan være at boligen du har leid er i vesentlig dårligere stand enn det som er avtalt. Her legges det vekt på vesentlig, og du bør være oppmerksom på at kravene er ganske strenge.

I prinsippet kan du altså la være å flytte inn. Da vil ha plikt til å betale husleie frem til oppsigelsestiden er utløpt, eller så lenge den tidsbestemte leiekontrakten løper. Dermed har du ikke angrerett på tidsbestemt leiekontrakt.


I prinsippet kan du la være å flytte inn, men du vil ha plikt til å betale husleie ut oppsigelsestiden eller så lenge en tidsbestemt husleiekontrakt varer.

Utleiers plikt til å begrense tapet

Det kan også være kjekt å vite at utleieren har noe som heter tapsbegrensningsplikt. Dette vil si at vedkommende har plikt til å begrense tapet til leietaker. Dette kan hen gjøre ved å forsøke å få inn nye leietakere så snart som mulig.

Dersom du som leietaker sier opp leieforholdet, må du betale husleie i oppsigelsestiden, som oftest tre måneder. Skulle derimot utleier klare å få inn en ny leietaker før denne tiden har utløpt, frafaller din plikt til å betale. Leietaker vil i dette tilfellet ha medvirkningsplikt. Dette går blant annet ut på å stille leieobjektet klart til visning eller lignende.

Unntak fra regelen om angrerett på husleiekontrakter

Det finnes et unntak fra regelen om at det ikke er angrerett på leiekontrakter. Dette gjelder i tilfeller der det kan sies at utleierens utleievirksomhet kan klassifiseres som næringsvirksomhet. Det gjelder også der avtaleinngåelsen skjer ved fjernsalg eller utenfor fast forretningssted. Det vil si at alt for eksempel foregår per e-post og/eller over telefon. I slike tilfeller vil det kunne gjelde en angrefrist på 14 dager i henhold til angrefristloven. Med andre ord gjelder ikke unntaket når utleier er privatperson.

Utleierens angrerett

I henhold til gjeldende lovverk har ikke utleier noen angrerett etter at kontrakten er underskrevet. Den eneste muligheten vedkommende har til å heve kontrakten er dersom det foreligger vesentlig mislighold fra leietakernes side. Ved heving av kontrakten må leietaker flytte ut. Som utleier er det viktig å være klar over at det finnes prosedyrer å følge for at hevingen skal være juridisk riktig.

Registrer info om leieforholdet og få en oppsigelse- eller hevingserklæring som møter lovens formkrav.
lightbulb.svgCreated with Sketch.