Det å opprettholde en god relasjon til leietaker kan være nøkkelen til å mestre og trives med å være en utleier.
Enten du leier ut en del av egen bolig eller leier ut en separat bolig i en annen by, er det viktig å ha et godt forhold til dine leietakere. Det er ulike måter å sikre og opprettholde et godt leieforhold, men det er lite som slår god kommunikasjon. Dette gjelder spesielt utleiere som leier ut del av egen bolig.
Det kan være utfordrende å opprettholde en god relasjon til leietaker. Under et leieforhold kan dukke opp komplikasjoner og tvister som kan være vanskelig å løse. Her er noen tips til hvordan du kan oppnå god relasjon til dine leietakere fra start til slutt.
Husordensregler
Mange leieforhold etableres uten en juridisk riktig leiekontrakt, noe som byr på store problemer for både leietakere og utleiere i etterkant. Det er derfor viktig å ha en god og skriftlig husleiekontrakt før man starter opp leieforholdet.
Når man leier ut en eller flere boliger er det viktig å ha husordensregler på plass. På den måten kan man unngå konflikter senere i leieforholdet. Dette gjelder spesielt om du deler bolig med dine leietakere. Gjør klart til leietaker hvilke husordensregler som er gjeldende. Dette vil bidra til et ryddig forhold mellom utleier og leietaker. Risikoen for konflikter reduseres når leietakeren på forhånd vet hva som er lov eller ikke lov. Husordensreglene kan følge med som et vedlegg til husleiekontrakten.
De fleste standardkontrakter nevner husdyr, røyking, vedlikeholdsplikt og alminnelig ro og orden, men dersom man utarbeider egne husordensregler får man muligheten til å gi retningslinjer til leietaker for bruken av det aktuelle leieobjektet.
Velg riktig leietaker
Det kan være utfordrende å finne den riktige leietakeren for din bolig. De fleste utleiere er på utkikk etter en leietaker som blant annet betaler i tide, behandler boligen pent og følger husordensreglene. Det er viktig at du tenker nøye gjennom hvem du ønsker å leie ut boligen din til.
Et viktig grep for å sikre et godt leieforhold er å foreta en referansesjekk for å unngå fremtidige problemer. Utleiere som velger å ikke gjøre dette kan få seg noen ubehagelige overraskelser senere i leieforholdet. Du kan be om referanser fra leietakers arbeidsgiver og tidligere utleiere, noe som kan avsløre om leietaker har hatt konflikter eller ubetalt leie i tidligere leieforhold.
God kommunikasjon
God og åpen dialog med dine leietakere kan løse mer enn du tror. Det er en viktig del for et velfungerende leieforhold er at kommunikasjonen mellom utleier og leietaker er god. God kommunikasjon kan løse og hindre at misforståelser og konflikt oppstår.
Vi har fått noen gode tips fra Vibeke fra kundeservice. Vibeke snakker med hundrevis av utleiere i måneden og har har hjulpet et stort antall fortvile utleiere med hva man bør gjøre når leieforholdet ikke går på skinner.
– Et godt tips er å prøve å få begge parter til å forstå at det ofte hjelper at man kommuniserer med hverandre og generelt er løsningsorienterte – da begge parter troligvis ønsker å beholde et bra leieforhold!
Vibeke forteller videre at det er en annen ting som kanskje ikke kommer naturlig for alle utleiere.
– Det er viktig at utleier også skal forstå verdien av en leietaker, forklarer Vibeke.
– Ikke tro at det er utleiere som gjør leietaker en tjeneste. Det går begge veier, poengterer Vibeke.
En utleier gir leietaker et sted å bo, mens en leietaker til gjengjeld betaler for å bo i den utvalgte utleieboligen. Et leieforhold er dermed et tveegget sverd. Det går begge veier og begge parter har ansvar for at det skal fungere.
Oppsummering
Et annet godt tips er å dele ansvaret, prioritere og forstå leietaker på best mulig måte. Prioriter å lytte til det leietaker har å si og forsøk å bistå der det lar seg gjøre. Prøv å ha forståelse for leietaker sine synspunkter, så vil nok leietaker gjøre det samme mot deg. For eksempel hvis du leier ut møblert og kjøleskapet ikke fungerer optimalt, hva med å bytte det ut med en nyere modell?