Fallgruver ved boligutleie

Uansett om du leier ut ett utleieobjekt eller flere, finnes det flere mulige fallgruver. Hvordan kan du redusere risikoen for at noe kan gå galt?

Uansett hvor stort eller lite du driver innen boligutleie, finnes det flere mulige fallgruver. Du skal både ha riktig leietaker, ryddige kontrakter og holde orden på betaling av husleie. Utleiebolig AS har lang erfaring innen boligutleie, og har for tiden 250 enheter i porteføljen. I løpet av året forventes det at dette har økt til 450 leieforhold. Jan Tore Pettersen har jobbet i selskapet i noen år, og vi har pratet med ham om selskapets erfaringer med boligutleie.

De største risikofaktorene ved boligutleie

  • Kontrakter – disse skal ivaretas og reforhandles. Det er viktig å passe på tidsbestemte kontrakter.
  • Sikkerhet – ikke overgi nøkler før kontrakten er underskrevet og depositumskonto opprettet.
  • Leietaker – det er viktig å finne riktig leietaker. En ting er å kredittsjekke potensielle leietakere der det er mulig, samt sjekke referanser. En annen ting er å finne leietakere som passer inn i sammensetningen du allerede har, slik at bomiljøet ikke blir ødelagt.
Alt utleiere behøver for kun kr 99/mnd

Leiekontrakt, kredittsjekk, innkreving og purring på husleien, indeksregulering, juridisk bistand og mye mer.
Les mer

Risikoreduksjon

Det er viktig å ha en god kontrakt, slik at det ikke er rom for misforståelser. For å finne riktig leieboer, er det nødvendig å gjøre en god jobb i forkant. Foreta kredittsjekk der det er mulig, og sjekk referanser. Det er også lurt å gjøre seg opp en formening om hvem som skal bo i utleieenheten, og kjenne til de som skal bo der.

Dagens moderne leiligheter har ofte mange teknologiske løsninger, som sprinkelanlegg, alarm og komfyrvakt, i tillegg til internett og TV. Det er derfor ekstra viktig å ta seg god til ved overtakelse for å forklare hvordan alt fungerer. Samtidig er det viktig med god dokumentasjon, i form av bilder, slik at du unngår tvister i etterkant.

Alle som leier hos Utleiebolig AS må også vise at de har innboforsikring, slik at de er dekket dersom noe skulle skje. Selve bygget er det utleieren som forsikrer.

Profesjonell kontra utleiere med mindre portefølje

Mange leietakere føler seg tryggere når de leier hos en profesjonell utleier i stedet for hos en privat. Dette skyldes blant annet at leietakerne, så lenge de betaler husleien rettidig, kan bli boende lenge. Leier du privat er risikoen alltid der for at utleieren skal selge boligen du bor i eller trenger den selv.

I tillegg har profesjonelle utleiere ofte tilknyttede tjenester, som vaktmestere, og bedre systemer på plass dersom noe skulle skje. Ofte kan dermed profesjonelle utleiere ha mer langsiktighet og mindre utskiftning av leietakere enn private utleiere som driver i mindre skala.

Fremtiden for utleiebransjen

Det finnes nå teknologiske nyvinningene som både forenkler og forvansker jobben som utleier. På sistnevnte område er det alle de teknologiske løsningene inne i boligen som krever at du har tid til å sette leietakeren inn i det hele. Det kreves altså både en god muntlig gjennomgang samt gode bruksanvisninger. I tillegg er det viktig å ha systemene på plass, slik at verdiene så vel som leietakerne blir ivaretatt på best mulig måte. Alt dette generer også større kostnader for utleiere, og dette kan være med på å vanskeliggjøre driften for de med mindre portefølje.

Alt utleiere behøver for trygge leieforhold

Annonsering til FINN.no, kredittsjekk, leiekontrakt, depositum, innkreving av husleien og mye mer. Fra kr 99/mnd.