Skal du bytte leietaker i sommer? Da bør du lese dette

Visste du at sommeren er den tiden på året vi flytter mest?

Dersom du leier ut er det dermed stor sjanse for at du også har et forestående skifte av leietaker foran deg. Vi har laget en oversikt for hva du bør gjøre for å sikre et så problemfritt bytte av leietaker som mulig.

Når nåværende leietakeren flytter ut

Når din nåværende leietaker flytter ut, plikter hen å etterlate utleieobjektet i samme stand som ved overtakelse. Det vil si at utleieobjektet skal være både ren og ryddig. Som abonnent hos Husleie.no får både du og din leietaker 10 % på flyttevask hos Vaskehjelp.no.

Eventuelle eiendeler som blir etterlatt skal tas vare på innenfor en rimelig tidsramme, dog er det leietaker som må stå for utgiftene. Dersom eiendeler ikke blir hentet innen fristen, har du som utleier mulighet til å selge disse.

Det er også viktig å gå gjennom utleieobjektet sammen med leietakeren, slik at man sammen kan lese av målere for strøm og vann, notere ned at alle nøkler er innlevert samt notere eventuelle skader og mangler. Gjøres dette sammen med leietakeren og ved hjelp av en utflyttingsprotokoll, har begge parter god dokumentasjon dersom det senere oppstår uenigheter.

Det siste som skjer er at depositumskontoen blir gjort opp. Mener du som utleier at det foreligger skader eller manglende husleie som skal dekkes av depositumet, må du både varsle leietaker og sende inn et krav til banken som har depositumskontoen.

Artikkelen fortsetter litt lenger ned ⇣

Før du velger leietaker er det fornuftig å sjekke referanser og be om et leietakerbevis.

Klar for ny leietaker

Når utleieobjektet er klar for nye leietaker, må du først og fremst lage en annonse som presenterer utleieobjektet. Bruk bilder til å vise frem rommene og vær nøktern, men positiv i dine beskrivelser. Ved visning er det viktig å be om referanse fra de som er interessert, slik at du kan foreta en bakgrunnssjekk av hvordan de er som leietakere. Du kan også tipse potensielle leietakere om å kjøpe et leietakerbevis fra Husleie.no til 49 kr.

Så snart du har valgt ut din neste leietaker, er det viktig å presentere hen for en ordentlig husleiekontrakt. Her skal lengden på leieforholdet, oppsigelse og størrelsen på husleien oppgis. Det er også her du skal ta med eventuelle krav til vedlikehold. En korrekt husleiekontrakt vil også sørge for at du har mulighet til å indeksregulere husleien og kaste ut leietaker dersom denne ikke oppfyller sine forpliktelser.

Det kan være vanskelig å vite hva man skal kreve i husleie. Test ut vår Husleiekalkulator! Legg inn informasjonen om din utleiebolig, så kalkulerer vi en estimert husleie.

Depositum og innflyttingsprotokoll

Det neste skrittet er å opprette en depositumskonto i leietakers navn. Depositum er vanligvis tre ganger husleie. Depositumskonto, depositumslån eller depositumsgaranti, er viktig for deg som leier ut, da dette vil dekke eventuelt ubetalt husleie eller skader på utleieobjektet som er forårsaket av leietakeren. Ved datoen for overtagelse bør du og den nye leietakeren gjennomgå utleieobjektet sammen.

Bruk gjerne en innflyttingsprotokoll som begge signerer på. Her kan du notere ned tallene for avlesningen av strøm og vann og hvor mange nøkler du har gitt leietakeren. Du bør og ha en inventarliste dersom du leier ut møblert, hvor du kan notere ned eventuelle skader og mangler som skal utbedres. Det er viktig at du husker på å ikke levere ut nøkler før du har sjekket at depositumet er i orden og første husleie betalt.

Leiekontrakt, kredittsjekk, innkreving og purring på husleien, indeksregulering, juridisk bistand og mye mer.

lightbulb.svgCreated with Sketch.