Kontroll av radon i utleieboliger

I henhold til strålevernforskriften er utleiere pålagt å kunne dokumentere at radonnivåene i utleieboligen er innenfor de tillatte grensene. Radonmålingen skal gjennomføres fra 15. oktober til 15. april, og målingen må vare i minst to måneder. Dette betyr at du bør komme i gang så raskt som mulig for å overholde fristen, dersom du ikke har dokumentasjon på radonnivåene.

For å kunne dokumentere radonnivåene i utleieboligen din, kan du bestille en målepakke fra vår samarbeidspartner, Radonor. Da får du 15% rabatt på både hurtig- og langtidsmåling. Bruk rabattkoden husleie.no for å benytte deg av tilbudet. 

Økt kontroll fra myndighetene

Fra høsten 2025 planlegger Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), i samarbeid med Helsedirektoratet og NEMFO (Nettverk for miljørettet folkehelsearbeid), en nasjonal tilsynskampanje for radon i utleieboliger. Dette betyr at kontrollene vil bli intensivert, og kommunene vil utføre inspeksjoner lokalt. Se mer informasjon her.

For deg som utleier er det viktig å være forberedt. Hvis du ikke gjennomfører radonmåling nå, kan det være du ikke har nok tid før tilsynene starter i 2025.

I 2025 vil det bli gjennomført en nasjonal tilsynskampanje med boligutleiere i flere norske kommuner. Utleiere skal kunne dokumentere at de har målt radon. Leiligheter som ligger fra og med tredje etasje over bakkenivå, trenger vanligvis ikke å måles.

Hva skjer hvis du ikke måler radon?

Å unnlate å måle radon eller dokumentere resultatene kan få konsekvenser. Ved tilsyn vil du bli bedt om å fremlegge dokumentasjon på at målingen er utført, og hvis radonnivåene overstiger grenseverdiene, kan du pålegges å gjennomføre tiltak. Du kan også risikere bøter for manglende overholdelse av regelverket.

Ikke utsett dette. Start radonmålingen nå, slik at du har god tid før kontrollene intensiveres i 2025.

Bruk rabattkoden husleie.no for å få 15% rabatt på radonmåling. 

Artikler om leiemarkedet